News

日本酒学センターの教員が分担執筆した英語書籍『Sakeology』が発行されました

日本酒学センターの教員が分担執筆した英語書籍『Sakeology – An Interdisciplinary Study of Sake as a Form of Traditional Japanese Culture -』(編者 新潟大学日本酒学センター)が、2024年9月16日、デザインエッグ株式会社より発行されました。
本書は、新潟大学で提供している日本酒学の講義の中から抜粋して、日本酒学センターの教員が新たに執筆したものです。
Amazon等で購入いただけます。
ぜひご覧ください。

 

【目次】

Introduction

Chapter I. Introduction to Sakeology
  1. What is Sakeology?

Chapter II. Sake Brewing
  2. What is sake?
  3. Sake yeasts and its surroundings
  4. Sake making begins with rice cultivation

Chapter III. Sake and Health
  5. Sake lees and health
  6. From life science to Sakeology
  7. The relationship between alcohol consumption and diabetes mellitus

Chapter IV. Sake, Society and Culture
  8. The sake business
  9. Japanese sake etiquette – drinking and the law
 10. Sake in Japanese history and literature

Conclusion

 

日本語書籍『日本酒学講義』(編者 新潟大学日本酒学センター)も2022年3月にミネルヴァ書房より発売されています。下記よりご覧ください。
日本酒学センターの教員らが分担執筆した書籍『日本酒学講義』が発売されました